Skip links

Kreditkortet

Det första kreditkortet skapades faktiskt redan 1950 av amerikanen Frank McNamara. När han ett år tidigare i New York skulle betala sin nota på en restaurang, så upptäckte han att han att plånboken troligtvis var hemma och det betydde inga kontanter att betala med. 

Han föreslog ärligt att skriva under med sitt goda namn på ett visitkort och fick betala i efterskott. Detta ledde till idén att starta ett företaget Diners Club och man började med att agera mellanhand för kunder som ville betala restaurangnotan i slutet av månaden.

Detta fungerade så bra och var en enorm succé så i slutet på 1950-talet började bankerna att utveckla kreditkortet på en internationell nivå till och med nivå och organisationerna VISA och MasterCard bildades. Det är därför inte så svårt att förstå att dessa idag är de två största inom kreditkort och har tillsammans flera miljoner kunder.

Vilka typer av kreditkort

Det finns idag många fler typer av kreditkort än på 50-talet och alla typer av kort har sina för- och nackdelar. Vilket jag skulle rekommendera till dig beror på hur du har tänkt att använda det!

Resekorten

Kreditkorten som ska med på semestern är nog den vanligaste orsaken till att någon vill ha ett kreditkort och inte ett betalkort 2020. Du som söker den här typen kan välja mellan två olika kategorier – antingen använder du kortet för att få reseförsäkringar t ex eller så vill du ha det för att kunna samla bonuspoäng hos flygbolag.

Bonuskort/Cash-back

Jag gillar det klassiska bonuskortet som innebär att du får bonus, eller cash back på dina inköp. Beroende på vad du är uppskattar eller behöver mest så finns det ett kort för allt idag t ex  bensinkort eller matkort. Så länge kredittagaren betalar sina fakturor och inte bryter sina betalskyldigheter så finns det en del att tjäna på i denna typ av kort! Men glöm inte att räkna ut vad dina totala kostnader blir om du handlar för mer än vad du har på kontot innan krediten. Räntan får ju inte bli högre än vad din cash-back kan bli!

De “tjusiga” kreditkorten

Har du hört talas om premiumkortet American Express? Förutom att det finns en hel del fördelar med AMEX, så ger det också känslan av lyx som inget annat eller få andra kort kan matcha. Nackdelen är betydligt högre kostnader.

Så även om vi tänker att det är enkelt att välja kort så handlar det faktiskt om mer i slutänden. Till detta kommer räntor, avgifter, årskostnader och förmåner som du bör kolla upp innan du ansöker!

Kolla noga över

  • Kreditgränsen
  • Dina blivande räntor, avgifter och andra utgifter
  • Vilka är förmånerna och vilka är försäkringarna?

Allt detta hittar du såklart på våra recensioner av samtliga kort på sajten.

Kan alla ansöka om ett kreditkort?

Svar ja! Alla kan självklart ansöka men alla får inte! Det finns väldigt hårda krav när det kommer till vem som kan få ett kreditkort. 

Detta kollar kortutgivaren på:

  • Din ålder

Yngre än 18 år kan du inte vara om du ska få kreditkort, men ibland är åldersgränsen upp till 23 år. Först och främst måste du i alla fall vara myndig för att få ett kreditkort.

  • Din inkomst

Inkomstkrav kan gälla när du ansöker om ett kreditkort. De flesta långivare har som krav på att du skall ha en årsinkomst på minst 100 000 till 150 000 kr om året ungefär och känns som ett reellt krav för att kunna betala tillbaka.

Kraven på dig som ansöker är satta främst för dig som kreditkortstagare. Konsekvenserna av att inte kunna betala tillbaka den utnyttjade krediten sträcker sig nämligen långt in i framtiden. Så min slutliga rekommendation är att du verkligen behöver ett kreditkort så är du fullt införstådd med att krediten inte är istället för en inkomst!