Skip links

Tips och stöd till dig som vill ta företagslån

Till att börja med bör du först verkligen sätta dig och plita ner hur lånet är menat att användas, och för att inte hamna i ekonomisk obalans bör du rimligen ha koll på hur lånet ska betalas tillbaka. Av erfarenhet vet vi att företagets pengar lätt går till personliga utgifter när de inte från början är öronmärkta. Utan en bra planering för pengarnas användning är det tämligen svårt att maximera nyttan. 

Många aktörer erbjuder lån och flera dem tjänar mer på inkasso än sina räntor!

I takt med att antalet aktörer på lånemarknaden växer, så växer även konkurrensen. De erbjuder finansieringsmöjligheter med många olika modeller och det blir svårt att hålla koll på lånekostnaden. Det kan vara ett aber att jämföra månadsränta med effektiv ränta eller den fasta månadskostnaden. Kolla att du aldrig betalar mer än vad du behöver och för att slippa detta föreslår vi att du jämför den absoluta kostnaden för lånet över hela lånets löptid. Tänk på att fråga och notera dolda och alla tillkommande avgifter. Det är ju de “små avgifterna” som för faktum är bankens inkomst och som vi vet jobbar de inte gratis!  

Välj rätt bank för att sänka kostnaden

En högre månadskostnad på kortare avbetalningstid är oftast betydligt billigare än den lägre månadskostnaden under en mycket längre tid. Flexibilitet hos din blivande långivare kan därför bli betydelsefullt när du jämför företagslån. 

T ex vad händer om ditt företag går bättre än förväntat? 

  • Kan du betala tillbaka lånet i förtid utan tillkommande kostnad? 
  • Vilken är den minsta bindningstiden? 

Men om det i slutänden ändå visar sig vara kämpigt att betala tillbaka, vilka möjligheter erbjuder banken dig då? Allt det här bör du veta innan du väljer långivare eftersom de konkurrerar med varandra och erbjuder oftast olika produkter som lockar! Kan du lägga om ditt lån på en längre löptid om utvecklingen och intäkterna kärvar? Och i så fall vad innebär det för mera kostnader?

Nu kommer du få hjälp av din noggranna behovsanalys i början. Du ska nu anpassa företagslånet efter ditt företags gällande behov och den potentiella framtiden på både ont och gott. Gör du så här, då behöver du inte låna för mycket, du kommer att låna smart och med goda marginaler kan du istället utöka lånet om behovet och framgången växer. Har du skaffat dig ett flexibelt företagslån minskas din risk som företagare och sänker den totala kostnaden. I de flesta fall föreslår erfarna företagare att man som långtagare ska söka långivare som erbjuder kortare återbetalningstider.

Vad kan behöva ha lån till då?

1. Marknadsföring

Marknadsföring är A och O för både nya och gamla företag! De nya behöver nå hela sin potentiella marknad och de gamla kan ha förlorat kunder genom åren av olika anledningar. Marknadsföringen är en central del i verksamheten, ses som företagets livsnerv och har ofta ett eget reklamkonto som utnyttjas fullt ut varje år. Oavsett om företag har sparat ihop till marknadsföringen, marknadsför sig via sociala medier så betyder synligheten ofta en god avkastning på investeringen. 

2. Finansiera din utrustning eller ditt arbetsverktyg

Det är vanligt att mindre företag ansöker om lån för att finansiera större inköp i form av maskiner och annan slags utrustning. Tänk på att företagets verktyg är hjärtat i din verksamhet!

3. Löpande kostnader försvinner inte

När man driver en affärsverksamhet är det viktigt att utgifterna inte blir större än inkomsterna. Ibland tecknar företag lån i syfte att kunna betala nödvändiga löpande utgifter.

4. Inköp av det du ska sälja

Det är klart att företag även tar lån för inköp av varor. Detta är väldigt vanligt för låntagare inom detaljhandeln. Att använda lånade pengar för att fylla på lagret är ju en riktigt bra idé, främst när man testar nya produkter men kanske inte för säsongsdippar som man borde ha med i sin uträkning från början. Du kanske har tagit lån att köpa kläder till din butik men under lågsäsongen blir kläderna kvar och tvingas ta ett nytt lån för att kunna betala räkningarna!

5. Avbetalning genom sammanställning av andra skulder

Många väljer att betala av lån och krediter med hög ränta genom att teckna ett företagslån och det kan vara ett utmärkt sätt för mindre företag att sänka sina fasta utgifter och den totala kostnaden. Detta är en väldigt vanlig anledning att man ansöker om ett nylån.